Home AO Waleet 7 Petua Hilangkan Selsema Bayi Bawah 2 Tahun Tanpa Ubat
7 Petua Hilangkan Selsema Bayi Bawah 2 Tahun Tanpa Ubat

7 Petua Hilangkan Selsema Bayi Bawah 2 Tahun Tanpa Ubat

0
0

KANAK-KANAK apabila mengalami selesema dan badan kurang sihat, mereka akan menangis dan merengek hingga membuatkan ibu buntu.

Jadi, untuk membantu anda, kami senaraikan beberapa makanan dan petua hilangkan selsema anak ini.

Secara lumrahnya, kanak-kanak yang jatuh sakit akan menyebabkan selera makannya turut terjejas.

Lagi pula ketika selsema, mereka akan berasa tidak selesa ketika makan kerana menganggap makanan yang dihidangkan itu membosankan dan hambar.

Kerongkong mereka pula akan gatal dan hidung tersumbat. Lagilah susah nak makan walaupun makanan yang dihidang itu antara kegemaran mereka!

Namun tak usah terlalu khuatir. Hilang selera makan ketika selesema adalah perkara normal.

Ia akan kembali seperti sedia kala selepas sihat.

Perkara utama yang harus dititik beratkan ketika anak selsema adalah si kecil tetap terhidrasi.

Tetapi, sekiranya si kecil itu meminta makanan kerana lapar, anda boleh menyediakan beberapa jenis makanan ini untuk mereka.

7 Petua Hilangkan Selsema Bayi Bawah 2 Tahun Tanpa Ubat

 

1. MADU

Petua hilangkan selesema Madu

Madu merupakan antibiotik yang kuat dan ia lebih baik daripada ubat batuk yang dibeli di farmasi.

Ia dapat mengurangkan batuk, selesema dan sakit tekak.

Caranya, berikan setengah sudu besar cairan madu dan minum dengan segelas air sebelum tidur. Namun madu tidak sesuai diberikan pada bayi bawah umur setahun.

2. SUP AYAM

Kajian menunjukkan, makan sup ketika selesema dapat mengurangkan keradangan dan membantu melawan panas dengan pelbagai cara seperti:

Rembesan mucus lebih cair dan meringankan hidung, dada dan tekak.

Menyediakan nutrisi baik setelah meletakkan bahan-bahan tertentu seperti sayur-sayuran ke dalam sup tersebut.

Karbohidrat dari mi dapat meningkatkan tenaga yang diperlukan.

Selain sup ayam, anda juga oleh buat sup sayur, sup bebola ikan, sup ikan merah dan sebagainya. Asalkan anak suka dan seleranya bertambah.

3. VITAMIN C

Vitamin C yang dimaksudkan ini bukanlah ubat yang dibeli dari farmasi, tapi makanan segar yang boleh didapati daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Untuk itu, pastikan anda beri pada anak setiap hari supaya dapat meningkatkan daya tahan tubuh mereka.

Di sini terdapat sumber Vitamin C semulajadi iaitu:

Strawberi, brokoli, oren, tomato, kiwi, betik, labu, potato manis

Jika anak enggan makan buah-buahan ini ketika selesema, anda boleh sediakan dalam bentuk smoothie atau jus.

4. DAGING TANPA LEMAK

Manfaat daging tanpa lemak adalah ia mengandungi dua mineral penting bagi meningkatkan daya imun tubuh anak.

Makan daging tanpa lemak ini adalah jalan pantas bagi meningkatkan zat besi ke dalam tubuh.

5. BAWANG PUTIH

Bawang putih juga merupakan ramuan memasak yang lazat dan mencegah penyakit.

Mempunyai antioksidan yang kuat bagi melawan virus. Maksudnya dapat mencegah selsema dan sembuh dengan lebih cepat.

Bau bawang putih yang unik dapat membantu memerangi selsema anak.

Bayi dan kanak-kanak yang mengalami gatal dan bengkak di bahagian kerongkong akan menolak untuk makan atau menelan sesuatu yang menyakitkan.

Jadi, adalah lebih baik anda berikan makanan yang halus dan lancar seperti:-

  • Makanan pejal yang ringan seperti puding, yogurt atau buahan-buahan yang mengandungi tinggi vitamin C
  • Sup dengan hirisan bawang putih.
  • Kisarkan beberapa pilihan buah-buahan dan jadikan ia smoothie atau jus.
  • Tetap beri susu ibu atau susu formula untuk bayi bawah 6 bulan. Sementara itu, bagi ibu yang menyusu badan, anda disarankan amalkan pemakanan di atas supaya khasiatnya dapat kepada anak melalui susu badan.

6. TIDUR DENGAN MENINGGIKAN BAHAGIAN KEPALA

Bayi selsema mengalami sukar tidur. Tinggikan kepala bayi selsema semasa tidur untuk bantu bayi bawah 2 tahun yang selsema bernafas dengan lebih lancar dan selesa.

7. AIR KUNYIT

Kunyit ialah antibiotik semulajadi yang membantu sistem imun melawan selsema. Gosokkan kunyit hidup di permukaan kasar untuk dapatkan airnya. Sapu air kunyit ke batang hidung bayi bawah 2 tahun.

Cara ini boleh melegakan hidung bayi yang tersumbat dan melegakan pernafasan. Anda boleh juga menumbuk kunyit hidup dan sapukan ke dada dan belakang bayi.

Produk Nombor 1 Malaysia yang menggunakan *Sarang burung walit* untuk rawatan batuk selsema

 

“ TERKEJUT! BANGUN PAGI KAHAK BABY KELUAR MENCURAH, SETELAH BERBULAN-BULAN BATUK BERKAHAK,SEBELUM NI DAH GUNA MACAM-MACAM, SEKALI TENGOK KAHAK KELUAR PUAS HATI SANGAT, BATUK-BATUK PUN DAH HILANG”

Puas hatilah, sebelum ni macam-macam dah cuba, kesian tengok baby lama sangat dah batuk berkahak, mula-mula selsema jer, pastu dah mula batuk-batuk berkahak, aiii.. dah mcm putus harapan jugaklah, sbb tak tau nak buat apa, dah buat memacam cara tradisional tu, guna minyak bawang putih, stim dengan air panas semua dah cuba tapi tak menjadi.

Baby pula malam-malam “meragam”, apa taknya? nak bernafas tak selesa, nak menyusu tak lepaihh, sebab susah nak bernafas, sebab hidung tersumbat, saya pula lagi lah takleh tido, aduss penat kak. Malam-malam baby menangis, esok kerja mengantuk yakmattt

Tapi alhamdulillah minggu lepas kawan saya yang syorkan pakai AO ni,dia kata dengan anaknya serasi, dia suggest suruh saya sapu pada baby, alhamdulillah elok sangat, CEPAT nampak kesan. bau pun SEDAPPPP… segar jer bau dia.

Sekarang saya kerap sapu pada baby, nak bagi dia lena tidur, nyaman jer tengokk dia tidur malam, nyenyak sehingga ke pagi, kadang-kadang sapu dekat perut kalau nampak cam kembung, tidur nyenyak jer malam-malam.

SIAPA YANG PERLUKAN AO WALEET

  • Baby sudah lama berkahak.
  • Baby yang sering ambil Nebulizer.
  • Baby yang selalu kena serangan asma.
  • Selalu hidung tersumbat dan susah nak bernafas.
  • Baby yang susah nak minum susu dan selalu bangun malam disebabkan batuk-batuk.
  • Baby selalu berhingus jer.
  • Baby yang tak tidur lena disebabkan masalah kesukaran bernafas.
  • Aler-gik kepada benda-benda sejuk atau suhu yang sejuk.

Selain cari produk yang lulus KKM, pastikan juga ianya Halal dan paling bagus kandungan dalam produk itu berasaskan bahan semulajadi. Anda boleh mencuba AO Waleet Produk berasaskan “Sarang Burungg walit”  yang pertama Di Malaysia, halal dan selamat dipakai tanpa kesan sampingan.

 

Untuk Memesan AO Waleet ini? Dapatkan AO Waleet original hanya di website mariakhamzah.com

CLICK link di bawah untuk dapatkan dengan Agent terdekat:

 

 

Jika ada sebarang pertanyaan ataupun feedback, boleh terus tinggalkan komen dibawah.

Facebook Comments